Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Ανακοινώσεις


Συμβουλές προς τους καταναλωτές ενόψει αγορών για σχολικά είδη


Συμβουλές για αγορές σχολικών ειδών

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ), ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και της αγοράς σχολικών ειδών, παραθέτει μερικές απλές συμβουλές και εισηγήσεις προς τους καταναλωτές:

Αρχικά συζητήστε με τα παιδιά σας
· Η καλλιέργεια συνετής καταναλωτικής συμπεριφοράς και κουλτούρας, από μικρή ηλικία, είναι πολύ σημαντική. Η περίοδος αγοράς σχολικών ειδών, προσφέρει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να εξηγήσουμε στο παιδί μας τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής που πρέπει να έχει απέναντι στην κατανάλωση.
· Είναι πολύ βασικό να καταλάβουν τα παιδιά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζονται για το σχολείο και στο τι νομίζουν ότι χρειάζονται. Τα σχολικά είδη δεν χρειάζεται να είναι πολυτέλεια. Αποτελούν εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.
· Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, καθώς και τους τρόπους που μπορεί να οδηγηθούμε στην υπερκατανάλωση. Εξηγήστε για παράδειγμα στα παιδιά σας, ότι η μια ακριβή σχολική τσάντα που έχει σχέδια με υπερήρωες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ποιοτικά καλύτερη από μια πιο απλή και οικονομική τσάντα.
· Καταρτίστε λίστα αγορών με τη βοήθεια των παιδιών σας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν ότι συμμετείχαν στη διαδικασία και ότι συναποφάσισαν, μαζί σας, τη λίστα αγορών. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα μάθουν τη σημασία του κατάλληλου προγραμματισμού αγορών, ενώ θα αποφύγετε –κατά το δυνατόν– διαφωνίες και αντιπαραθέσεις όταν θα κάνετε τις αγορές σας.

Υιοθετούμε συνετή καταναλωτική συμπεριφορά
· Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τις οικονομικές μας δυνατότητες και τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.
· Κάνουμε προσεκτική έρευνα αγοράς και συγκρίνουμε τιμές και ποιότητες προϊόντων μαζί με το παιδί μας, για να του διδάξουμε να επιλέγει και να καταναλώνει υπεύθυνα. Θα διαπιστώσετε ότι –ειδικά για τα σχολικά είδη– υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων στην αγορά και σοβαρές διακυμάνσεις τιμών.
· Μην αφήσετε το παιδί σας να παρασυρθεί σε δαπανηρές αγορές προϊόντων που δεν χρειάζεται. Εξηγήστε του τη σημασία της τήρησης της λίστας αγορών.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και τους γονείς.
Μικρές Μπαταρίες

Διαδικτυακές Αγορές

Εγγυήσεις και ελαττωματικά προϊόντα

Αναγραφή Τιμών

Συμμόρφωση Προϊόντων - Καθήκοντα Οικονομικών Φορέων

Λογαριασμοί Πληρωμών

Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών

Εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπησης Τιμών Καυσίμων

Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων

Τιμές καυσίμων - Συχνές ερωτήσεις