Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Ανακοινώσεις


Παγκόσμια Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια Κορδονιών
στα Σκίαστρα Παραθύρων


Εικόνα - παιδί δίπλα από παράθυροΗ Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια κορδονιών στα σκίαστρα παραθύρων που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από 23 έως 30 Ιουνίου 2016.


Η εκστρατεία

Η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενημερώσει τους καταναλωτές, ιδίως τους γονείς και κηδεμόνες, για τους κινδύνους που ενέχουν τα σκίαστρα παραθύρων με κορδόνια, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια σπίτια στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ενθαρρύνει τη λήψη μέτρων προφύλαξης όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και σε εξοχικά σπίτια, ή σπίτια φίλων και συγγενών τα οποία μπορεί να επισκεφθούν τα μικρά παιδιά.

Στην παγκόσμια αυτή εκστρατεία συμμετέχουν 23 ρυθμιστικές αρχές από τις 5 ηπείρους: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Τσεχία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Λετονία, Μάλτα, Μεξικό, Περού, Πορτογαλία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, και οι ΗΠΑ ως επικεφαλής χώρα.

Πέραν των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόσφατα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις εσωτερικές περσίδες με στόχο την προστασία από τον κίνδυνο στραγγαλισμού. Τα πρότυπα είναι: EN 13120:2009 + A1:2014, ΕΝ 16433:2014 και ΕΝ 16434:2014.

Το προϊόν και οι κίνδυνοι

Μη ασφαλή κορδόνια στα σκίαστρα παραθύρων μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα μικρά παιδιά. Κάθε χρόνο, αναφέρονται αρκετά ατυχήματα λόγω κορδονιών στα σκίαστρα παραθύρων, μερικά εκ των οποίων με θανατηφόρες συνέπειες. Τα περιστατικά αυτά, αφορούν παιδιά έως 9 ετών, με τα συχνότερα εξ αυτών να αφορούν παιδιά κάτω των 3 ετών. Τα παιδιά μπορούν να στραγγαλιστούν, εάν μπλεχτούν στους βρόχους τους οποίους σχηματίζουν τα κορδόνια γύρω από το λαιμό τους.

Εκατομμύρια μη ασφαλή σκίαστρα παραθύρων εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Οι συχνότεροι στραγγαλισμοί έχουν συμβεί σε παιδικά υπνοδωμάτια και καθιστικά αλλά μπορεί να συμβούν οπουδήποτε υπάρχουν μη ασφαλή κορδόνια σε σκίαστρα παραθύρων. Οι στραγγαλισμοί συμβαίνουν γρήγορα και αθόρυβα.

Τι μπορεί να συμβεί:

 • Νευρολογική βλάβη λόγω έλλειψης οξυγόνου.
 • Απώλεια αισθήσεων εντός 15 δευτερολέπτων.
 • Θάνατος σε δύο ή τρία λεπτά.

Αριθμός ατυχημάτων

Το 1998 από έρευνα σε δείγμα νοσοκομείων στα 15 (τότε) κράτη μέλη, προέκυψε ότι 129 παιδιά είχαν νοσηλευτεί ύστερα από τραυματισμό που προκλήθηκε από βρόχο σε κορδόνι περσίδων ή κουρτινών. Στο ΗΒ εκτιμάται ότι ένα ή δύο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή παγιδεύονται σε κορδόνια περσίδων. Πιο πρόσφατα η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι κατά την περίοδο 2008 – 2010 συνέβησαν στην Ιρλανδία, Φιλανδία, Ολλανδία, ΗΒ και Τουρκία δέκα θανατηφόρα ατυχήματα με παιδιά ηλικίας 15 έως 36 μηνών. Στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ότι από το 1999 μέχρι το 2010 έχουν συμβεί 119 θανατηφόρα ατυχήματα εξαιτίας κορδονιών σε καλύμματα παραθύρων. Θανατηφόρα ατυχήματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες όπως τον Καναδά, Αυστραλία κλπ. Σημειώνεται ότι επειδή πολλά από τα ατυχήματα δεν δηλώνονται, οι πιο πάνω αριθμοί απεικονίζουν μόνο ένα μέρος του προβλήματος.

Προειδοποιήσεις ασφαλείας σε γονείς και κηδεμόνες
 • Μην αφήνετε τα παιδιά σας εκτεθειμένα σε επικίνδυνους βρόχους.
 • Εξετάστε όλα τα σκίαστρα και τις περσίδες στο σπίτι σας για προσβάσιμα κορδόνια μπροστά, πίσω και στο πλάι. Κάνετε αυτό και στα σπίτια συγγενών και φίλων που επισκέπτεστε αλλά και στις εξοχικές σας κατοικίες.
 • Ελέγχετε τακτικά ότι τα κορδόνια δεν είναι προσβάσιμα σε μικρά παιδιά και ότι δεν σχηματίζουν επικίνδυνους βρόχους.
 • Μην τοποθετείτε κούνιες, κρεβάτια και έπιπλα κοντά σε παράθυρα, γιατί τα παιδιά μπορεί να σκαρφαλώσουν σε αυτά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κορδόνια σκιάστρων παραθύρων.
 • Εγκαταστήστε σκίαστρα παραθύρων που είτε δεν έχουν κορδόνια είτε έχουν κορδόνια τα οποία δεν είναι προσβάσιμα.
 • Χρησιμοποιήστε σκίαστρα παραθύρων εφοδιασμένα με διατάξεις ασφαλείας για να κρατήσετε τα κορδόνια μακριά από μικρά παιδιά.
 • Δέστε ψηλά τα κορδόνια ή χρησιμοποιήστε μία από τις διαθέσιμες διατάξεις ασφαλείας.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι περσίδες σας συμμορφώνονται με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για εσωτερικές περσίδες EN 13120:2009 + A1:2014, ΕΝ 16433:2014, ΕΝ 16434:2014.

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία, μπορείτε να βρείτε στην πιο κάτω ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/consumer-marketing/events/160623_en.htm

Μπορείτε ακόμη να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών στα πιο κάτω τηλέφωνα:
 • Γραμμή Καταναλωτή 1429
 • Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22867309
 • Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150
 • Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου 24816160
 • Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804613
Μικρές Μπαταρίες

Διαδικτυακές Αγορές

Εγγυήσεις και ελαττωματικά προϊόντα

Αναγραφή Τιμών

Συμμόρφωση Προϊόντων - Καθήκοντα Οικονομικών Φορέων

Λογαριασμοί Πληρωμών

Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών

Εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπησης Τιμών Καυσίμων

Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων

Τιμές καυσίμων - Συχνές ερωτήσεις