Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Ανακοινώσεις


Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή - Απονομή βραβείων Μαθητικού Διαγωνισμού "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ONLINE"


Στo πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση κατά την οποία έγινε η απονομή των βραβείων του Μαθητικού Διαγωνισμού "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ONLINE". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κας Άντρης Αναστασιάδη, η οποία απένειμε τα βραβεία στους διακριθέντες μαθητές.

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ONLINE" διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εκτιμήσουν τα οφέλη της ορθής καταναλωτικής συμπεριφοράς, να μάθουν τα δικαιώματα που έχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν από το διαδίκτυο και να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να αποφεύγουν τους σχετικούς κινδύνους.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν τόσο σε μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης (σχεδιασμός αφίσας ή εικονογραφημένης ιστορίας), όσο και σε μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης (δημιουργία βίντεο).

Οι νικητές του διαγωνισμού είναι:

Δημοτική Εκπαίδευση:
1ο Βραβείο: Αντρεάνα Παλμύρη - Δημοτικό Σχολείο Παλαιομετόχου
2ο Βραβείο: Άγγελος Πανής - Δημοτικό Σχολείο (ΚΑ) Λεμεσός
3ο Βραβείο: Έλενα Τραπεζανίδου - Δημοτικό Σχολείο Αγ. Γεωργίου Λάρνακας

Μέση Εκπαίδευση:
1ο Βραβείο: Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς
2ο Βραβείο: Γυμνάσιο-Λύκειο Ολύμπιον
3ο Βραβείο: Γυμνάσιο Αρχαγγέλου

Στον χαιρετισμό της, η Πρώτη Κυρία, κα Α. Αναστασιάδη, συνεχάρη όλα τα παιδιά για την προσπάθεια τους και παράλληλα τόνισε τη σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών εκπαίδευσης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της αναδυόμενης ψηφιακής καταναλωτικής κοινωνίας.

Ο Αν. Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, κ. Χαράλαμπος Ρούσος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μια από τις κυριότερες στρατηγικές επιδιώξεις της Υπηρεσίας είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους, για τους τρόπους διεκδίκησής τους και κατ΄ επέκταση η ανάπτυξη ορθής καταναλωτικής συνείδησης και κουλτούρας. Παράλληλα, σημείωσε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τόσο η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων, όσο και η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η θεσμική διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ρούσος ενημέρωσε ότι προωθείται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών. Προς το σκοπό αυτό βρίσκεται υπό σύνταξη μια νέα, ολοκληρωμένη νομοθεσία, η οποία θα ενοποιήσει σε ένα νόμο, όλους τους οριζόντιους νόμους που υφίστανται σήμερα και αφορούν στην προστασία των καταναλωτών. Ο νέος Νόμος αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των προσεχών μηνών, και θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών.

Τέλος, ο Αν. Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σημείωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των καταναλωτών, τα οποία ωστόσο πρέπει διαρκώς να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Έχουμε υποχρέωση, είπε, να διαμορφώσουμε μια άλλη καταναλωτική κοινωνία που να συμβαδίζει με τις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς και η οποία να προάγει σε συλλογικό επίπεδο τα συμφέροντα των ιδίων των καταναλωτών.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Μικρές Μπαταρίες

Διαδικτυακές Αγορές

Εγγυήσεις και ελαττωματικά προϊόντα

Αναγραφή Τιμών

Συμμόρφωση Προϊόντων - Καθήκοντα Οικονομικών Φορέων

Λογαριασμοί Πληρωμών

Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών

Εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπησης Τιμών Καυσίμων

Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων

Τιμές καυσίμων - Συχνές ερωτήσεις