Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Ανακοινώσεις


Ανακλήσεις Προϊόντων: Πληροφορίες για Καταναλωτές και Επιχειρήσεις


Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά είναι ασφαλή. Εάν μια επιχείρηση διαπιστώσει ότι ένα από τα προϊόντα της είναι επικίνδυνο, πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες εθνικές αρχές (κατά προτίμηση μέσω του Business Gateway) και να λάβει μέτρα για την πρόληψη ζημιών. Αυτό μπορεί να απαιτήσει ανάκληση προϊόντος που βρίσκεται ήδη στα χέρια των καταναλωτών.

Οι ανακλήσεις προϊόντων είναι σημαντικές για την προστασία των καταναλωτών από επικίνδυνα προϊόντα και μπορεί να σώσουν ακόμη και ζωές!

Είστε καταναλωτής; Ελέγξτε για ανακλήσεις!

Εάν παρατηρήσετε ότι ένα προϊόν ανακαλείται, ελέγξτε αν το έχετε στο σπίτι και διαδώστε την πληροφορία στην οικογένεια και τους φίλους σας.

Εάν είστε κάτοχος ενός ανακληθέντος προϊόντος, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως για να αποφύγετε τυχόν βλάβη σε εσάς και την οικογένειά σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες της ειδοποίησης ανάκλησης για να αντικαταστήσετε, επισκευάσετε ή να επιστρέψετε το προϊόν.

Ελέγξτε τις ειδοποιήσεις ασφάλειας προϊόντων στο Safety Gate για να δείτε ποια προϊόντα δεν πρέπει να πωλούνται.

Είστε επιχείρηση; Δείξτε ότι νοιάζεστε!
Εάν κάποιο από τα προϊόντα σας είναι επιβλαβές και βρίσκεται ήδη στα χέρια των πελατών σας, φροντίστε να το ανακαλέσετε αμέσως.

Όταν δημοσιεύετε μια ανάκληση, περιγράψτε με σαφήνεια το προϊόν και τον κίνδυνο. Δώστε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει. Παρακινήστε τους πελάτες σας να επιστρέψουν το προϊόν εφαρμόζοντας απλές διαδικασίες και προσφέροντας γρήγορα και ελκυστικά διορθωτικά μέτρα.

Ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να καταχωρήσουν τα προϊόντα που αγοράζουν. Εξηγήστε ότι αυτό θα σας επιτρέψει να επικοινωνήσετε μαζί τους σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα. Διαβεβαιώστε τους ότι δεν θα γίνει άλλη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Ελέγξτε τις ειδοποιήσεις ασφάλειας προϊόντων στο
Safety Gate για να δείτε ποια προϊόντα δεν πρέπει να πωλούνται.


Οδηγός ΕΕ για τη «διαδικασία ανάκλησης από το Α έως το Ω»:
Ακολουθεί οδηγός της ΕΕ για τη «διαδικασία ανάκλησης προϊόντων από το Α έως το Ω», ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη καθοδήγηση στους οικονομικούς φορείς για όλα τα βήματα της διαδικασίας ανάκλησης:
Κατεβάστε εδώ


Προτεινόμενο Πρότυπο για Ειδοποίηση Ανάκλησης Προϊόντων:
Κατεβάστε στο κάτω μέρος της σελίδας το προτεινόμενο πρότυπο για ειδοποίηση ανάκλησης, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που κάποιο προϊόν σας πρέπει να ανακληθεί.Κατεβάστε το αρχείο τύπου PowerPointΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ.pptx

Μικρές Μπαταρίες

Διαδικτυακές Αγορές

Εγγυήσεις και ελαττωματικά προϊόντα

Αναγραφή Τιμών

Συμμόρφωση Προϊόντων - Καθήκοντα Οικονομικών Φορέων

Λογαριασμοί Πληρωμών

Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών

Εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπησης Τιμών Καυσίμων

Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων

Τιμές καυσίμων - Συχνές ερωτήσεις